#1 Ar-Ge ve Laboratuvar

Art-Lab

Ürünlerin test edildiği, bilimsel ve teknik bilgi birikimini artırmak amacıyla sistematik çalışmaların gerçekleştirildiği şirket içi AR-GE Laboratuvarımızdır.

Yenilenebilir enerji sektöründeki hedeflerimiz ve en iyisini üretme kaygımız test etme ihtiyacımız artmasına neden olmuştur.

Şirket içi Laboratuvarımızda sektörün ve gelişen teknolojinin gereksinimlerini karşılayabilmek, güneş panellerimizin verimliliği en üst düzeye çıkarabilmek için gerekli AR-GE çalışmaları yürütülmektedir.

#2 Ar-Ge ve Laboratuvar

Hücre verimlilik testi

Güneş hücresi test cihazları, Güneş Simülatörü ve IV Ölçüm sistemlerini içeren entegre sistemlerdir. Isc, Voc, Imax, Vmax, Pmax, FF, Rsh, Rs ve η hücre dönüşüm verimliliği, tam açık ve koyu I-V eğrileri gibi çok çeşitli güneş pili parametrelerini ölçebilmektedir.

Hücrelerimizde en kaliteli ve yüksek verimlilikte hücreler tedarik ettiğimizin kalite kontrolü için modül üretiminden önce hücre testlerimiz gerçekleştirmektedir

#3 Ar-Ge ve Laboratuvar

Alüminyum Çerçeve

Laboratuvarımızda eloksal kaplama kalınlığı ilgili ölçüm cihazı ile ölçülmektedir, kaplama kalınlığı min. 15 micron olarak kullanılmaktadır ve gerekli korozyon direnç gereksinimlerini karşılamaktadır.

Sertlik kontrol cihazı ile alüminyum çerçevelerimizin sertlik gereksinimlerini karşılayıp karşılamadığı test edilebilmektedir.

Sunart PV
başvuru yöntemleri
nelerdir ?
#4 Ar-Ge ve Laboratuvar

Eva

Laminasyon işleminde kullanılan EVA’nın fiziksel özellikleri, optik sabitlerinin belirlenmesi elektriksel ve yapışkan özellikleri, fotovoltaik modülün geçirgenliğini, yapışma gücünü ve çıkış gücünü belirleyen ana kaygılardır. Bu nedenle EVA hammaddesinin gerekli testlerinin gerçekleştirilmesi önem arz etmektedir.

Eva Jel İçeriği Testi Nedir?
EVA Jel İçeriği testi çapraz bağlama oranının bir ölçüsü olarak bilinir, güneş modüllerinin kalite testidir. EVA'nın jel içeriği, polimerdeki çapraz bağlanma derecesinin bir ölçüsüdür. Daha düşük jel içeriği, güneş modülünün uzun vadeli mekanik bütünlüğünü ciddi şekilde tehlikeye atabilen daha düşük çapraz bağlanma derecesini gösterebilir.

Soyulma Dayanımı Testi Nedir?
Plastik EVA katmanları her iki taraftan da lamine edilir ve su geçirmez bir korozyon koruması oluşturur. Bir EVA filmi veya arkasındaki cam plaka ek olarak modülü korur. 90° soyma testi bu bağlantıların gücünü test eder.

#5 Ar-Ge ve Laboratuvar

Solar Cam

Fotovoltaik panellerde kullanılan camlar, güneş hücrelerini çevresel etmenlere karşı korumanın yanı sıra, ışığı geçirebilme kabiliyetlerine göre panellerin çıkış gücü performansını doğrudan etkilerler.

Solar panellerimizde düşük demirli temperli AR kaplamalı camlar kullanılmaktadır.

Hava ve cam farklı kırılma indislerine sahip olduğundan yansıma sıfır olamaz. Bu nedenle yansıma önleyici kaplamalar kullanılmaktadır. Yansıma önleyici kaplamalar, aslında cam yüzeyinde yansımayı neredeyse sıfıra indiren üçüncü bir malzemenin çok ince katmanlarıdır.

Sandy/Kumlu ve Prizma desenlerinde üretilen Güneş Paneli Camları, desenli yapısıyla cam yüzeyinde oluşan yansımaları azaltarak, yüksek ışık geçirgenliği ve düşük yansıtma değerleri ile güneş panellerinin performansında maksimum verimlilik sağlar. Cam yüzeylerine uygulanan özel Anti Reflektif (AR) kaplama ile ışık yansımaları minimize edilebilmektedir. AR kaplama uygulaması, camların ışık geçirgenliğini yaklaşık %2 artırarak, güneş panellerinde performans artışı ve yüksek verim sağlar.

#6 Ar-Ge ve Laboratuvar

Ribbon Soyma Testi

Soyulma testi, ara bağlantı şeritlerinin güneş pili metalizasyonlarına yapışmasını nitelemek için kullanılır. Tipik bir hücre ara bağlantı soyma testi örneği, kristalin silikon hücre substratının kendisine yapışan dar bakır kaplı şeritler içerir.

Doğru derecelendirilmiş bir yük hücresine sahip motorlu bir gerilme test cihazı, ince bir malzeme örneği tutmak için tasarlanmış tutamaklar ve bir soyma grafiği üretebilen bir yazılım kullanarak; uygun standart yöntemlerine göre soyulur.

Testler son derece önemlidir, çünkü herhangi bir bağ açılma korozyon ve oksidasyon için yollar oluşturabilir ve sonuçta modül verimliliğini düşürür.

Sunart PV
Bifacial Panel
Nedir ?
#7 Ar-Ge ve Laboratuvar

Potansiyel Kaynaklı Bozulma

Potansiyel kaynaklı bozulma (PID), kristalli fotovoltaik modüllerde başıboş akımların neden olduğu potansiyel kaynaklı bir performans düşüşüdür. Bu sorun, pano ile topraklama arasında gerilim farkı oluştuğunda ortaya çıkabilir. Bu etki yüzde 30'a varan güç kayıplarına neden olabilir.

Bu nedenle bu sorunun varlığını doğrulamak, ileri veya geri polarizasyonda PID'yi uyaran durumu simüle etmek için bir kit kullanılmaktadır. Bu kit, modülü test etmek veya maruz kaldıktan sonra kurtarmak için kullanılabilmektedir. Bu kit ile modüller için verilen performans garantisi konusunda daha emin olabilir ve yeni hammaddeler, üretim sürecine uygun hale getirilmeden önce test edilebilmektedir.

Test ekipmanı sayesinde potansiyel kaynaklı bozulma (PID) testleri gerçekleştirilir, güneş pili seviyesinde modül üretiminden önce tespit edilebilir.

#8 Ar-Ge ve Laboratuvar

UV Hızlandırılmış Yaşlandırma Test Cihazı

Güneş ışığı, yağmur ve çiyin yol açtığı hasarı simüle eder. Cihaz, dış ortamda aylar hatta yıllar sonra oluşacak hasarı birkaç gün ya da hafta içinde oluşturabilmektedir.

Cihaz, kontrollü, yükseltilmiş sıcaklıklarda malzemeleri UV ışığın ve nemin değişken döngülerine maruz bırakmaktadır. Güneş ışığının etkilerini simüle etmek için özel floresan UV lambalar kullanılmaktadır. Buna ilaveten çiy ve yağmur ise yoğuşma ve/veya su spreyi ile simüle edilmektedir.

Hızlandırılmış UV yaşlanma testi güneş ışığı, yağmur ve çiy kaynaklı hasarları verir. Numunelerin UV BOX içinde geçireceği birkaç gün veya hafta, dış ortamda aylar veya yıllar boyu maruz kalacağı hasarları simüle edebilir.

# 9 Ar-Ge ve Laboratuvar

Solar Cam Testleri

Dayanıklılık, kırılma ve ışık iletimi sağlamak için laboratuvar testleri yapılmaktadır.

IEC 61730'da tanımlanan Modül Kırılma Testi deneyi, 45,5 kg'lık bir sarkacın 1220 mm mesafeden güneş paneline doğru çarpmasını içerir. Bu deneyin amacı, modül kırılırsa, kesme ya da delme yaralanmalarını mümkün mertebe azaltmak, güven sağlamak amacı ile yapılır. Kırılma meydana geldiğinde, hiçbir kesik ya da 76 mm (3inç) çaplı bir kürenin serbestçe geçebileceği kadar geniş açıklık oluşturmamalıdır.

Bifacial TOPCon
Görüntüle
Bifacial PERC
Görüntüle
G-G PERC
Görüntüle
Monofacial PERC
Görüntüle
G-G TOPCon
Görüntüle
Monofacial TOPCon
Görüntüle