Çift yüzeyli fotovoltaiklerin 2050 yılına kadar küresel enerji arzının yüzde 16'sından fazlasına katkıda bulunacağı öngörülmektedir
Bilim insanları, çift taraflı güneş panellerini (bifacial paneller) uzun vadede kullanılabilir bir yenilenebilir enerji kaynağı olarak geliştirmeye yönelik yeni bir yöntem keşfettiler.
Çift yüzlü güneş panelleri, her iki taraftan da ışık toplayabildikleri için geleneksel tek taraflı güneş panellerine göre yüzde 35'e kadar daha fazla elektrik üretebilmektedir.
Çift taraflı paneller, yansıyan ışığı toplayabilmelerinin yanı sıra geleneksel panellere göre daha dayanıklıdır ve 30 yıldan uzun süre elektrik üretebilirler.
Şimdiye kadar iki yüzeyli fotovoltaiklerin ürettiği enerjiyi tam olarak ölçmek zor olmuş olsa da bifacial panellerin gelişmiş verimliliği ve dayanıklılığı sayesinde 2050 yılına kadar küresel enerji talebinin yüzde 16'sından fazlasını karşılamaları bekleniyor.
Ottawa Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı, kar, çimen ve kum gibi zemin örtüsünün dış etkilerini dikkate alarak iki yüzeyli panellerin ölçümünü iyileştirmek için bir yöntem geliştirdi.
Yöntemin faydaları arasında mevcut ve gelişmekte olan çift yüzeyli teknolojiler arasında karşılaştırma yapılmasına olanak sağlaması, belirli tasarım optimizasyonları yoluyla performansı artırması ve geleneksel olmayan pazarlara güneş paneli dağıtımını artırması yer alıyor.
SUNLAB'ın kurucusu Profesör Karin Hinzer, "Bu yöntem, yenilenebilir enerji penetrasyonu net sıfır dünyaya doğru artarken, iki yüzeyli fotovoltaiklerin 2050 yılına kadar küresel enerji arzının yüzde 16'sından fazlasına veya yılda yaklaşık 30.000 TWh'ye katkıda bulunacağı öngörüldüğünden özellikle önemlidir" dedi.
"Bu, iki yüzeyli güneş paneli ölçümleri için mevcut Uluslararası Elektrokimya Komisyonu standartlarını genişletecek, iki yüzeyli panel teknolojilerinin doğru karşılaştırılmasını, uygulamaya özel optimizasyonu ve iki yüzeyli panel güç değerlerinin standartlaştırılmasını sağlayacaktır."
Önceki çalışmalar, çift taraflı güneş panellerinin uygulanmasının elektrik maliyetini önemli ölçüde azaltabileceğini gösteriyor. Bu, sürdürülebilir enerjiye geçişin hem ekonomik hem de çevresel açıdan avantajlı olabileceğini gösteriyor.
Bu gelişmeler, çift taraflı güneş panellerinin enerji sektöründe devrim yaratabileceğini ve sürdürülebilir enerjiye olan geçişi hızlandırabileceğini gösteriyor. Bilim insanlarının ve araştırmacıların bu alandaki çalışmaları, enerji açısından daha sürdürülebilir bir geleceğe doğru önemli bir adımı temsil ediyor.