22.9.23

Güneş Paneli Türleri Nedir?

Anasayfa >Haberler >

Günümüzde hızla gelişen teknoloji, enerji üretiminde devrim niteliğinde değişikliklere yol açıyor. Güneş enerjisi, temiz ve sürdürülebilir bir enerji kaynağı olarak dünya genelinde yaygınlaşıyor ve bu trend, güneş panellerinin çeşitlenmesine ve gelişmesine büyük bir ivme kazandırıyor. Bu yazımızda güneş paneli türleri ve bu türlerin karşılaştırmasını inceliyoruz.  

Güneş Paneli Nedir? 

Güneş panelleri, güneşten gelen güneş enerjisini toplamak ve elektriğe dönüştürmek için kullanılır.

Tipik bir güneş paneli, her biri silikon, bor ve fosfor tabakalarından yapılan bireysel güneş hücrelerinden oluşur. Bor tabakası pozitif yük sağlar, fosfor tabakası negatif yük sağlar ve silikon yonga yarı iletken olarak görev yapar.

Güneş panellerinin yüzeyine güneşin fotonları geldiğinde, bu fotonlar silikon yarıiletkenlerinden elektronları çıkarır ve güneş hücreleri tarafından üretilen elektrik alanına iter. Bu, kullanılabilir güce dönüştürülen yönlü bir akıma yol açar.

Tüm bu süreç fotovoltaik etki olarak adlandırılır, bu nedenle güneş panellerine fotovoltaik paneller veya PV panelleri de denir. Tipik bir güneş paneli, 60, 72 veya 90 bireysel güneş hücresi içerir.

4 Temel Güneş Paneli Türü 

Bugün piyasada bulunan 4 temel güneş paneli türü vardır: monokristal, polikristal, PERC ve ince film paneller.

Monokristal Güneş Panelleri 

Tek kristal paneller olarak da bilinen monokristal güneş panelleri, tek bir saf silikon kristalinden kesilen wafers (yongalar) kullanılarak yapılır. Saf silikondan yapıldıkları için koyu siyah renkleri ile hemen tanınabilirler. Saf silikon kullanımı, monokristal paneller, en uzun ömürlü güneş panellerinden biridir.

Monokristal panellerin uzun ömürlü ve dayanıklı olabilmesi için çok fazla silikon hammadesi kullanmak gerekebilir. Bu, yüksek fiyata sahiptirler.

Monokristalin Güneş Panellerinin Özellikleri

  • Monokristal güneş panelleri daha yüksek dönüşüm verimliliğine sahiptir, bu da daha fazla kW/saat elektrik ürettikleri anlamına gelir. Bu, tek bir silikon kristalinden oluştukları için elektronların hareket etmesi için daha fazla alan sağlar.
  • Monokristal paneller, diğer panellere göre daha yüksek ısı direnci gösterir, bu da elektrik üretim kapasitelerinin sıcaklık etkisinden daha az etkilendiği anlamına gelir ve yüksek sıcaklıklarda daha yüksek verimlilikle elektrik üretirler.
  • Monokristal paneller, tek kristal silikon hücrelerinin üretim süreci karmaşık olduğu için diğer panellere göre daha pahalıdır.

Polikristal Güneş Panelleri

Adından da anlaşılacağı gibi polikristal güneş panelleri, birbirinden farklı silikon kristallerinden gelir. Silikon parçacıkları eritilir ve bir kare kalıba dökülür. Polikristal hücrelerin üretiminde neredeyse hiç atık olmadığı için çok daha uygun maliyetli hale getirir.

Silikon saflığı monokristal panellere göre daha düşüktür. Bu nedenle verimleri daha azdır. Ayrıca, daha düşük ısı dayanıklılığına sahip oldukları için yüksek sıcaklık ortamlarında daha az verimlidir.

Polikristalin Güneş Panellerinin Özellikleri

  • Polikristal güneş panelleri, çoklu silikon kristallerinden oluştukları için monokristal güneş panellerine göre daha düşük verimliliğe sahiptir, bu nedenle elektronların hareket etmesi için sınırlı alan bulunur.
  • Polikristal panellerin hücrelerinin kare şekli ve düz kenarları ile parlayan mavi renkte olduğu tanınabilir.
  • Bu paneller, üretim süreci daha basit olduğu için monokristal güneş panellerine göre daha uygun fiyatlıdır ve süreç boyunca daha az silikon israf edilir.

Passivated Emitter and Rear Cell (PERC) Panelleri 

PERC güneş panelleri, geleneksel monokristal hücrenin gelişmiş versiyonudur. Bu nispeten yeni PERC hücre teknolojisi, hücrenin arka yüzeyine pasivasyon tabakası ekler ve verimliliği birkaç şekilde artırır: 

  • Işığı hücreye geri yansıtarak emilen güneş radyasyonu miktarını artırır. 
  • Elektronların yeniden birleşme eğilimini azaltır ve elektron akışını engelleyen faktörleri azaltır. 
  • Daha büyük dalga boylarının yansımasına izin verir. 

PERC panelleri daha küçük bir fiziksel ayak izinde daha fazla güneş enerjisi toplamaya olanak tanır, bu da onları sınırlı alanlar için ideal kılar.

Passivated Emitter and Rear Cell (PERC) Güneş Panellerinin Özellikleri

  • PERC güneş panelleri, geleneksel güneş panellerine göre daha verimli olup daha fazla güneş ışığını absorbe ederler.
  • Panellerin arka kısmında absorbe edilmemiş güneş ışığını geri yansıtan ek bir tabaka bulunur ve bu, güneş ışığının daha fazla absorbe edilmesini sağlar.

İnce Film Güneş Panelleri 

İnce film paneller, esnek olacak kadar ince olan çok ince tabakalardan oluşur. Her bir panel, montaj gerektirmeyen ince bir çerçeve gerektirmez, bu nedenle daha hafif ve kurulumu daha kolaydır. 60, 72 ve 96 hücre sayısında standart boyutlarda gelen kristal silikon panellerin aksine, ince film paneller belirli ihtiyaçları karşılamak için farklı boyutlarda gelebilir. Ancak tipik silikon güneş panellerinden daha az verimlidirler.

İnce Film Güneş Panelleri Kategorileri:

  • Kadmiyum tellurit (CdTe)
  • Amorf silikon (a-Si)
  • Bakır indiyum galium selenit (CIGS)

İnce Film Güneş Panellerinin Özellikleri

  • İnce film güneş hücreleri, geleneksel silikon panellere göre daha hafif ve daha esnek olduğu için kurulumu kolaydır.
  • Diğer silikon kristal panellere göre daha az verimlidirler, ancak daha düşük bir karbon ayak izine sahiptirler ve diğer panellere göre daha ucuzdur.
  • Bu tür paneller, geniş çatı alanlarına veya geniş açık alanlara sahip yerler için daha uygundur.

En Verimli Güneş Paneli Hangisi?

Güneş panelleri arasından en verimli olanı açık ara PERC panellerdir. İhtiyaçlarınıza uygun güneş panellerini seçmeniz için aşağıdaki karşılaştırma talosunu inceleyebilirsiniz.

PERC Monokristal Polikristal İnce Film
Başlangıç Maliyeti En Yüksek Yüksek Orta Az
Yatırım Getirisi En Yüksek Yüksek Orta Az
Verimlilik 25-30% 20-25% 15-17% 6-14%
Avantajlar En verimli güneş paneli. Yüksek güç çıkışı. PERC panellere göre daha düşük fiyat.
Isıya dayanıklı.
Fiyat performans ve güç bakımından orta seçenek. En düşük maliyet.
Kolay kurulum.
Dezavantajlar Yüksek başlangıç maliyeti. Yüksek karbon ayak izi.
Maliyetli.
Düşük ısı dayanıklılığı.
Sıcak ortamlara uygun değil.
Kristal panellere göre daha kısa kullanım ömrü.
Düşük verimlilik.

Benzer Gönderiler