GES Projelerinde Off-Grid ve On-Grid Sistemlerle Enerji Üretimi

Anasayfa >Haberler >

Yenilenebilir enerji alanında, güneş enerjisi santralleri (GES) daha sürdürülebilir bir geleceğe geçişte önemli bir rol oynamaktadır. Bu santrallerin merkezinde iki farklı sistem bulunmaktadır: On-Grid (şebeke içi) ve Off-Grid (şebeke dışı) güneş enerjisi sistemleri. Bu sistemlerin farklılıklarını anlamak, ister konut, ister ticari veya endüstriyel uygulamalar için olsun, güneş enerjisi ile ilgilenen herkes için çok önemlidir.

Şebeke İçi - On-Grid Sistemler Nedir?

Şebekeye bağlı sistemler olarak da bilinen On-Grid sistemler, doğrudan kamu elektrik şebekesine bağlı güneş enerjisi kurulumlarıdır. Bu sistemler, fazla güneş enerjisini şebekeye aktarabildikleri ve güneş enerjisi üretimi yetersiz olduğunda şebekeden çekebildikleri için batarya depolaması gerektirmez. 

Şebekeye bağlı sistemlerin birincil avantajı maliyet etkinliği ve basitliğidir. Off-Grid sistemlere kıyasla kurulumu ve bakımı genellikle daha kolaydır. 

Ayrıca, güneş enerji santralinde üretilen fazla elektrik şebekeye satılarak kâr edilebilmektedir.

Ancak şebekeye olan bağımlılık, bu sistemlerin elektrik kesintilerinden etkilenmesi anlamına gelmektedir. Şebeke çöktüğünde, bu sistemler güvenlik nedenleriyle kapanacak şekilde tasarlanmıştır. Bu, sık sık elektrik kesintisi yaşanan bölgelerde yaşayanlar için önemli bir husustur.

On Grid sistemler; evlerde, ticari ve kamu binalarında, şebekeye yakın bölgelerde kullanım için idealdir.

Şebekeden Bağımsız - Off-Grid Sistemler Nedir?

Şebekeden bağımsız güneş enerjisi sistemleri ise bölgesel elektrik şebekesinden bağımsız olarak çalışır. Şebekeden bağımsız çalıştıkları ve enerjiyi aküde depoladıkları için akülü enerji sistemleri olarak da adlandırılırlar. Off Grid sistemlerde üretilen enerji sadece akülerle değil lityum bataryalarla da depolanabilmektedir. 

Depoladıkları elektrik sayesinde gece boyunca veya bulutlu günlerde kesintisiz bir güç kaynağı sağlar. 

Şebeke bağlantısının mevcut olmadığı ya da şebeke kurulumunun çok pahalı olduğu uzak yerler için idealdir. 

Off-grid sistemler tam enerji bağımsızlığı sunar ancak akü sistemleri ve şarj kontrolörleri gibi ek bileşenler nedeniyle genellikle daha maliyetlidir.

Off Grid sistemler; şebekeye uzak kırsal alanlarda, arazi GES projelerinde, şebekeye uzak ve büyük ölçekli üretim yapan endüstriyel tesislerde kullanım için idealdir.

Karşılaştırmalı Analiz

Her iki sistemde de güneşten elektrik elde edilerek tasarruf sağlanmaktadır. İki sistem arasındaki farklar ise aşğıdaki gibidir.

  • İki sistem arasındaki temel fark On Grid sistemler şebekeye bağlı çalışırken Off Grid sistemler şebekeden bağımsız çalışmasıdır. 
  • On Grid sistemler kolaylık ve mali avantajlar sunarken aksine Off Grid sistemler bağımsız ve esnek kullanıma sahiptir. 
  • Off Grid sistemlerin kurulum maliyeti On Grid sistemlere göre daha maliyetlidir.
  • Bulutlu hava koşullarında, Off-Grid enerji sistemlerinin enerji depolama kapasitesi genellikle daha sınırlıdır. Ancak, kaliteli bir akü ve uygun güneş paneli teknolojisi kullanıldığında, bu durum sorun olmaktan çıkabilir. GES projelerinde Half-Cut (Yarım Hücre) güneş panelleri tercih edildiğinde, bulutlu günlerde bile en yüksek verim elde edilebilir.
Benzer Gönderiler